Diskuse

Mým Moravanům

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Theben

3. 5. 2012 22:40
???

Takže Čechy versus Morava,Sliezsko či naopak? 8-o

No vzhľadom na jazyk, ktorým píšem som v podstate nestranný. Po prečítaní článku a diskusie si myslím že zrejme by pomohlo keby Čechy, Morava a Sliezsko mali zrejme nejaký samostatný status na poli, politickom, kultúrnom, hospodárskom atď. v rámci ČR a myslím si že by to nejako situáciu možno aj sčasti ukľudnilo. Vo svete by sa našlo veľa modelov. Treba si úprimne povedať že lacná vec by to nebola. Je tu potom však aj riziko a zodpovednosť ako by sa tie celky v čomkoľvek dohodli v rámci ČR! Aby to nakoniec celé Česko neposunulo práve zasa niekam späť! Je pravdou že Morava a Sliezsko boli v minulosti takpovediac istým svojprávnym celkom, no to sa dá povedať predsa aj o Čechách. No akési riešenie tejto veci ako vidím by predsa len malo byť, raz to môže vyústiť do zbytočných treníc a myslím si že treba si hľadať cestu k sebe a nie od seba...

0 0
možnosti

Skeptik Pavel

5. 5. 2012 0:38
Re: ???

Autorovi unikla jedna podstatná věc. Celá ta moravská anabáze tkví v tom, že dobrých 80 % lidí žijícícch na Moravě a ve Slezsku po listopadu 1989 logicky čekala, že se zruší komunistické kraje a obnoví zemské zřízení (to potvrdily tehdejší soc.průzkumy). To se bohužel za oněch 22 let nestalo. Moc dobře si pamatuji na ty hysterické výlevy a časté mediální myšlenkové "perly"  z  Čech, kdy se argumentovalo k čemu samospráva Moravy,či zemské zřízení, když jste Češi. A to je onen problém rozdílnosti chápání identity lidí v Čechách  a Moravě. Tehdy na začátku 90 let průzkumy které prováděla MU Brno jasně ukázaly, že pro obnovu samnosprávy Moravy se hojně hlásili i lidé cítící se na Moravě jak Češi v etnickém slova smyslu, takže se kupodivu nepotvrdila nějaká etnická dělící názorová linie pro a proti obnově samosprávy Moravy - tedy ideální stav, který třeba panuje v Bavorsku. Bohužel  s rozpadem Československa se to začalo zcela cíleně vyostřovat aby k onomu etnickému dělícímu  zákopu došlo.

0 0
možnosti

ikaika

3. 5. 2012 16:39
Slezan

Jako hrdý Slezan, gratuluji bratrům Moravanům a srdečně je zdravím ;-D

0 0
možnosti

Honza Ziegler

3. 5. 2012 15:32
Pěkný příspěvek

a zasloužená karma.:-)R^

0 0
možnosti

bilyhavran

3. 5. 2012 14:27
Když už jste zmínil Komenského ...

Citát z Komenského díla: "Unum necessarium (1668), kapitola X."

"17. Touž moudrost Kristovu, jedno potřebné, doporučuji i Tobě, můj lide moravský, I SOUSEDNÍM ČECHŮM, SLEZANŮM, POLÁKŮM A UHRŮM, od nichž jsem byl pohostinně přijat v době vyhnanství a zakusil dobrodiní. Nechť vám dá Pán odměnou ono potřebné, to abyste byli moudří, abyste výtěžků šťastných svých zemí dovedli užívat, nikoli zneužívat. Přepych Čechy zahubil, řekl moudrý severský král, jemuž se přepych zprotivil. Ale totéž bude nutno brzy říci i tobě, Polsko, nepřijdeš-li včas k jednomu potřebnému, totiž střídmosti. Neboť počátkem nepravostí Sodomy byla pýcha, sytost chleba a hojnost pokoje (Ezechiel 16.49)."

Tohle napsal Komenský, který se podepisoval mimo jiné jako "MORAVUS". Zbytek bez komentáře.

1 0
možnosti

velký jarda

3. 5. 2012 13:33
když tak pročítám ty ohlasy

tak nebude trvat dlouho a nějaký další bude nazývat svůj příspěvek třeba  "Mým Vietnamcům" nebo "mým Ukrajincům" protože k Moravanům se nikdo zatím kromě vás nehlásí..

0 0
možnosti

pesimistafurt

3. 5. 2012 12:44
Autore, nejsem v žádném případě "tvým" Moravanem,

i když se k Moravanům hlásím, stejně tak jako minimálně 15 generací mých předků, žijících stále v malém městě na moravské straně historické hranice obou svébytných zemí Koruny české. Hranici, která téměř tisíc let zůstala nezměněna a posunout ji si nedovolil ani Hitler. Začali s tím komunisti hned po roce 48 a paskvil dokonali novodobí mocipáni parcelací České republiky na nesmyslných 14 krajů. Stupidní název česko je jen třešnička na dortu. Možná jste dobrý lékař, zcela určitě jste ale špatný historik. Ze starých knih (zejména 18. a 19. st.) jednoznačně vyplývá, že jeho obyvatelé si byli vědomi moravské idetity a jejich řečí byla moravština. Shodou okolností máme pomalu půl století chalupu kousek za touto historickou hranicí na české straně. My léta jezdíme do Čech, oni naopak do malého městyse na nákup na Moravu. Starosta této vesnice občas hrdě ukazuje právě hraniční historický mezník na hranici svého katastru. Přitom vzdálenost našeho trvalého bydliště a chalupy je 23 km. .

1 0
možnosti

Kyros

3. 5. 2012 12:46
Re: Autore, nejsem v žádném případě

národnost je naprosto bezpředmětná. Vůči státu nemá žádnou váhu. Národnost si můžeme zvolit třeba eskymáckou.

0 0
možnosti

čirokéz

3. 5. 2012 12:03
Orient

Nechci moc rýpat, ale několikrát jsem se přesvědčil, že pro některé pražáky Orient začíná těsně za Nuselským mostem a ne až u Havl. Brodu.

0 0
možnosti

Janhura

3. 5. 2012 12:27
Re: Orient

Není vyloučené, že se někdo takový v Praze našel. Ale jistě jste viděl, že to byl člověk spíše mdlého rozumu, ale rozhodně žádný fanatický nacionalista.

Což se bohužel o velké (převážné?) části občanů "moravské národnosti" říct nedá.

0 0
možnosti

Igor Indruch

3. 5. 2012 11:54
Ježišmarjá...

nehledejte problém, kde žádný není...

2 0
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Lékař, který nepřestává být nadšencem těch dvou oborů medicíny, které si před lety zvolil. Milovník Bílých Karpat. Člověk, který chce, aby Česká republika byla lepším místem pro život.

Seznam rubrik