Toto není foto z letošního udělování slavíků. Toto je vzpomínka na Winstona Churchilla.

30. 11. 2015 16:46:47
30.11. 1874 se narodil Winston Churchill. Velký přítel Československa. Člověk pronikavého intelektu a vynikajícího pera - nositel Nobelovy ceny. Člověk s výbornou dobrou genetickou výbavou a neuvěřitelně špatnou životosprávou.

Winston Churchill 5. října 1938 v Britském parlamentu

"Je konec. Tiché, truchlící, pouštěné, zlomené Československo ustupuje do temnoty. Doplatilo na své svazky se západními demokraciemi a se Společností národů, jejímž bylo vždy poslušným spojencem ...Je to však pouhý první doušek hořkosti z poháru, který nám bude předkládán rok co rok, dokud v sobě nenalezneme velkou morální sílu a bojové odhodlání a jako za dávných dob nebudeme připraveni hájit svobodu.

Winston Churchill 29. září 1940 "Poselství Čechům a Slovákům v BBC"

Boj, který dnes v Británii vedeme, není pouze naším zápasem. Je to také váš boj je to boj. všech národů, které dávají přednost svobodě před bezduchým otroctvím. Je to boj civilizovaných národů za právo žít vlastním životem a způsobem, jaký si národ samy zvolily. Představuje pudový odpor lidstva vůči tyranii. Přivítali jsme u nás s hrdostí a vděčností vaše vojáky a letce, kteří riskovali nebezpečnou cestu, aby se úspěšně zapojili do bitvy o Británii, která je také bojem o Československo.

------------

Winston Churchill měl neuvěřitelně "dobrý kořínek" a díky této své genetické výbavě se dožil devadesáti let i přes svůj životní styl. Churchill o své životosprávě:

"Když jsem byl mladší, stanovil jsem si pravidlo, že nebudu pít tvrdý alkohol před obědem. Teď mám pravidlo, že jej nepiju před snídaní"

"Teď (na stará kolena) mám dostatek pohybu. Nosím teď totiž často rakve svých přátel, kteří jenom běhali a cvičili"

Winston Churchill byl muž pronikavého intelektu a pronesl či napsal řadu pozoruhodných vět. Díky tomu mu byla v roce 1953 udělena Nobelova cena za literaturu.

"Jsou jen dva způsoby, jak zavést spolupráci - buď dozorem, nebo porozuměním"

V sobotu večer při předávání hudebních "slavíků" se mi vybavil jiný jím modifikovaný citát

"Národ, který zapomene na svou minulost, nemá budoucnost"

Nedovolil bych si odsuzovat herce, hudebníky a jiné umělce, které nacistický režim donutil po atentátu na Hyedricha dne 24.6.1942 v Národním divadle pronášet "Slib věrnosti Říši". Z této smutné události je i fotografie v úvodu. V té době bylo popraveno přes 1 300 Čechů a panickou hrůzu lze pochopit. Dá se také pochopit nadšení některých českých umělců pro komunistický režim krátce po druhé světové válce. Co je pro mě obtížné pochopit je hlasitý potlesk českých hudebníků tuto sobotu při hned dvojím předávání Slavíka nejprve stříbrného hudební skupině Ortel a poté bronzového Tomášovi Ortelovi. Myslím, že část Čechů dosud "nemělo tu čest" si hudební produkci Ortelu poslechnout. Ale podobně jako já znám dobře kolegy z mého oboru, tak předpokládám, že hudebníci budou vědět o čem a jak Ortel zpívá. Záměrně pomíjím texty vyprovokované uprchlickou krizí, ale je opravdu třeba vyjadřovat svoje uznání potleskem autorům hymny "Dělnické strany sociální spravedlnosti", vášnivými podporovatelům Putina, nebo ironizátorům gayů ? Možná Vám přijde moje úvodní fotka velice přehnaná ale možná změníte názor, až si na youtube podíváte např. na píseň "USrajnA" o válce na Ukrajině nebo písně o gayích.

Umělci včetně hudebních by měli být elitou národa. Jsou situace, kdy selhali. Měli bychom si to připomínat, i když je to bolestné. Výročí narození Winstona Churchilla je k tomu vhodná příležitost. "Národ, který zapomene na svou minulost, nemá budoucnost"

Autor: Radim Doktor | pondělí 30.11.2015 16:46 | karma článku: 19.48 | přečteno: 1487x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.01 | Přečteno: 169 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 311 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.44 | Přečteno: 94 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 550 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1435

Lékař, který nepřestává být nadšencem těch dvou oborů medicíny, které si před lety zvolil. Milovník Bílých Karpat. Člověk, který chce, aby Česká republika byla lepším místem pro život.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...