Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tento text rozdávám svým pacientům, když vybírám dětské výživy a pleny pro syrské děti.

Řekněte Ne svému strachu !  Řekněte Ne Takto dnes vypadá třetí největší syrské město, dříve domov mnoha českých inženýrů - Homs. Stále si myslíte, že uprchlíci odchází ze Sýrie hlavně za lepším bydlem ?

Právě teď jsme svědky největší humanitární katastrofy v bezprostřední blízkosti naší vlasti od konce druhé světové války. Ne nejde o stěhování "migrantů za lepším bydlem". To snad musí být jasné každému, kdo se podívá na přiloženou fotografii.

Uprchlíci ze Sýrie a z jiných válečných oblastí jsou ve stejné situaci, jako by v jejich zemi proběhlo silné zemětřesení nebo povodně. Vždyť i jejich města vypadají jako po zemětřesení. V minulosti měli Češi velmi dobrou pověst, jako lidé, kteří jsou ochotni pomáhat jiným v nouzi. Když byli v květnu 2010 povodně v České republice, ale také na Slovensku a v Polsku, vybrali Češi na dárcovských smskách větší absolutní částky, než například tři a půl krát lidnatější Polsko. To vzbudilo celoevropskou pozitivní pozornost.

Také nyní nám věnuje celá Evropa pozornost, bohužel negativní. Žádné jiné státy kromě Visegrádské skupiny se nebrání více přijímání uprchlíků než právě ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Dobře, nejsme na cizince zvyklí, ale donedávna, jsme nenavrhovali ani žádnou jinou formu pomoci. Šiřitelné nenávisti mezi námi argumentovali "zkaženým Německem, muslimy prolezlým Švédskem a socialisty ovládanou Francií" jako pomýlenými zeměmi a dávali nám za příklad Austrálii, Nový Zéland nebo USA. Co říkají nyní, když i tyto země vyhlašují, že přijmou desetitisíce uprchlíků, právě například ze Sýrie ?

Donedávna se o nás ve světě tvrdilo, že nemáme rádi NATO a nenávidíme americkou armádu. Každý kdo si otevřel české internetové diskuse mohl nabýt takového dojmu. Jaké to bylo překvapení pro všechny a nejvíce pro nás samé, když na jaře projížděly americké jednotky územím České republiky. Podél  jejich cest stály stovky a tisíce lidí, kteří je zdravili a žádná nenávist na nic patrná nebyla.

Pojďme to změnit. Řekněte ne svému strachu !. Nevím proč každý den neběží při televizních zprávách banner, kam lze poslat dárcovskou sms. Tak jej alespoň uvádím zde:

Pošlete prosím dárcovskou sms na telefonní číslo 87 777. Text sms: DMS DCHB. Mezi písmeny "DMS" a "DCHB" (což znamená Diecézní Charita Brno) musí být mezera. Odečte se Vám z účtu 30 Kč. Více informací také na www.darcovskasms.cz.

Doneste prosím nejvíce potřebné věci - dětské pleny, dětské výživy, ovocné džusy, konzervy fazolí - do sbírky Diecézní charity Brno na třídu kapitána Jaroše 9, na Wilsonovu 7 do Hodonína, na Dolní Českou 1 do Znojma, na Horní 22 do Žďáru nad Sázavou, na Stavoplukovu 1 018/18 do Břeclavi.

Udělejte to samé, co jsme udělali my v naší firmě. Nakupte tyto nejvíce potřebné věci sami mezi sebou a odvezte je osobním autem do nejbližších utečeneckých táborů. Jsou dvě hodiny cesty z Brna ! Můžete se vydat například do rakouského Traiskirchenu na předměstí Vídně. Po roce 1968 tam byli Češi a Slováci, nyní jsou tam hlavně Syřané. A nezapomeňte si dát na auto českou vlaječku (jako při hokeji), aby neztotožňovali lidé z Rakouska všechny Čechy jen s Milošem Zemanem, Martinem Konvičkou nebo Tomio Okamurou. Aktuální informace, o tom, kde lze pomoc osobně předat získáte například na  www.migrationhelp.net.

Koncem srpna jsem se veřejně vyslovil proti šiřitelům nenávisti proti uprchlíkům. Nikoliv osm stovek letos přijatých uprchlíků ale tito šiřitelé nenávisti a paniky mezi námi jsou ohrožením. Ne uprchlíci, ale strach z uprchlíků jsou to, co nás ohrožuje.

Od té doby jsem byl mnohokrát dotázán na svoje názory. Tady tedy přikládám některé podněty.

Myslím si, že každý, kdo vyvolává tento jeden z krajně nebezpečný lidský pud -  strach a paniku, dělá to nejhorší pro mé spoluobčany.  Stejně devastující vliv na normální občany, jako "obchodníci s mocí typu Okamury" mezi námi,  mají i ti, co nepromyšleně a bez konzultaci s veřejností "otevírají nekonečnou náruč"  pro kulturně tak odlišné komunity. Jakkoliv si vážím Angely Merkelové, tak musím říct, že její prohlášení "přijmeme každého utečence z válečné zóny" nepřispívá k dobrému vnímání Evropské unie třeba v ČR nebo v Maďarsku. Nemusíme až do Německa. S málokým prodiskutované návrhy předsedy výboru pro národností menšiny v brněnském zastupitelstvu Martina Freunda, aby Brno mělo stejnou azylovou politiku jako Vídeň, také nebudí u všech Brňanů sympatie.

My lékaři používáme termín "vloha - dispozice" k nemoci. Patrně nejvíce známou dispozicí je kouření, je to dispozice ke vzniku rakoviny plic a řadě dalších onemocnění. Jinou známou vlohou je neléčený vysoký krevní tlak, je vlohou například ke vzniku cévní mozkové příhody. Jak každý z nás ví, jsou lidé, kteří celý život kouří a nikdy rakovinu plic nedostanou a jsou lidé, kteří si vysoký krevní tlak neléčí a přesto nikdy mozkovou mrtvici neutrpí. Na rozdíl od entomologa Martina Konvičky a podnikatele v cestovních ruchu Tomia Okamury jsi jako lékař uvědomuji, že nemohu snadno porozumět islámu. Přesto se obávám, že islám může představovat jakousi "vlohu" "dispozici" ke špatné asimilaci v evropském prostředí. Může a nemusí, ne každý kuřák dostane rakovinu plic a ne každý muslim se špatně asimiluje. Nevím jasně, proč tomu tak je nevím ani proč se muslimové v křesťanských USA asimilují daleko snadněji. Myslím si ale, že bychom muslimům, kteří by chtěli na našem území strávit delší čas a případně zde trvale žít, měli dát jasně najevo, že je za potenciální riziko považujeme. Nevím například, proč by těch méně jak deset  mešit, které v ČR jsou, nemohlo být při každé bohoslužbě monitorováno, zdá imám není extrémista.  Muslimští uprchlíci, musí postupovat zkoušky z češtiny, nesmí žít v ghetech, jak se o to nověji snaží Německo, které je po rodinách rozesílá do různých vesnic. Nevím dále,  proč bychom nemohli přijmout model, který uplatňují Spojené arabské emiráty nebo Saudská Arábie vůči cizincům. Pracovní povolení se v těchto zemích rovná povolení k pobytu. Pokud je cizinec dlouhodobě nezaměstnaný, pak musí on i jeho rodina tuto zemi opustit. Není pravda, že západoevropské země se nepoučili z problémů, které jim někteří muslimové přináší. Nevidím důvod, proč bychom se nemohli v České republice poučit právě z těchto zkušeností.

Někteří mí spoluobčané říkají, že západoevropské země - bývalé koloniální velmoci, by si měly sami řešit problémy svých bývalých kolonií. Možná by si měli tito lidé uvědomit, že právě pro socialistické Československo byly Sýrie a Libye nejdůležitější obchodní partneři za Blízkém Východě a vůbec klíčové země pro zahraniční obchod bývalé ČSSR. Ano, je to pravda, že Syřané se mezi sebou vraždí stále ještě československými zbraněmi. To by nás mělo přimět k větší zodpovědnosti za současný marasmus v těchto zemích než naopak.

Závěrem se vracím k úvodní fotografii. Právě v Brně najdete mnoho montérů, techniků a inženýrů, kteří léta vydělávali tak cenné valuty konvertované na "bony" na stavbě rafinerie v Homsu či jinde v Sýrii nebo Libyi.  Jako studenti medicíny jsme měli v každém studijním kroužku alespoň jednoho cizince ze "spřátelené země" a někteří z nich zůstali v Československu natrvalo, takže syrský lékař v české nemocnici, zase není úplná rarita. Za dvacet šest let, od ukončení mého studia, jsem neslyšel o ani jednom extrémistovi mezi nimi.

Peníze, které pošlete ve formě dárcovské sms, nemají sloužit jenom na nákup dětských plen. Mohli by být použity například na zaplacení práce českých Syřanů v uprchlických táborech. Právě oni, jsou totiž jediní, kdo jsou schopni rozeznat arabské dialekty a rozeznat, tak Syřana od uprchlíka z jiné země, který se za Syřana jen vydává. To je jednom jeden drobný podnět pro naši vládu. Když odmítá kvóty, může západoevropským partnerům nabídnout jinou pomoc.

Prostředky, které případně darujete - pokud jste větší firma - naúčet číslo 158 374 162 1 / 0100 variabilní symbol 91 140 může použít naše vláda například k vyslání zdravotníků do uprchlických táborů v Jordánsku nebo na jihu Turecka. Mohli bychom více přispívat na fungování agentury Frontex, jejichž lodě se pohybují u břehu Libye a Turecka.  Naše vláda neustále na všech jednáních opakuje, že Česká republika kvóty na pomoc uprchlíkům odmítá. Dobře, česká společnost není na cizince zatím moc zvyklá. Nicméně Česká republika by v očích mezinárodní veřejnosti vypadala o hodně lépe, kdyby alespoň nabízela nějakou jinou formu pomoci. Třeba to bude možné i  díky Vašemu příspěvku.

Když sousedovi hoří dům, tak jej každý slušný člověk, vezme na nějakou dobu do svého domu, nebo se mu pokusí nějak jinak pomoci. Tím, že sousedovi s hořícím domem pomohu, přece neříkám, že má trvale bydlet v mém domě. Mimo to tito naši sousedé mají často příbuzné v Německu nebo ve Švédku a chtějí časem za nimi. Je jedno, jestli je můj soused křesťan, hinduista nebo muslim. Jsou to lidé, jako my.

Prosím pomozte lidem, kteří jsou vystaveni živelné katastrofě. Nebojte se jim moci.

Řekněte Ne svému strachu, řekněte Ne.

 

 

 

 

 

Autor: René Skoumal | pondělí 14.9.2015 10:17 | karma článku: 12,04 | přečteno: 1003x
  • Další články autora

René Skoumal

Novoroční přání z Brna - Přeji všem svým čtenářům do nového roku mnoho odvahy

Máme teď v Brně od podzimu od Jarosva Róny novou sochu - sochu Odvahy. Někteří ji považují za komickou žirafu, jiným se líbí. Foto je na konci tohoto článku. My v Brně máme takový zvyk: nejvíce uctíváme to, co nám nejvíce chybí.

31.12.2015 v 8:57 | Karma: 9,73 | Přečteno: 343x | Diskuse| Ostatní

René Skoumal

Otevřený dopis předsedovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

Vážený pane předsedo vlády, ačkoliv nejsem sociální demokrat, tak Vám chci vyjádřit svou plnou podporu.

7.12.2015 v 12:20 | Karma: 15,85 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Ostatní

René Skoumal

Toto není foto z letošního udělování slavíků. Toto je vzpomínka na Winstona Churchilla.

30.11. 1874 se narodil Winston Churchill. Velký přítel Československa. Člověk pronikavého intelektu a vynikajícího pera - nositel Nobelovy ceny. Člověk s výbornou dobrou genetickou výbavou a neuvěřitelně špatnou životosprávou.

30.11.2015 v 16:46 | Karma: 19,48 | Přečteno: 1487x | Diskuse| Ostatní

René Skoumal

17. listopad 2015 - celý střed Prahy protestuje proti uprchlíkům.

Doc. Martin Konvička, Tomio Okamura, Mgr. Tomáš Vandas, PhDr. Miroslav Sládek. Ti všichni dnes slavili v centru Prahy 17. listopad 1989.

17.11.2015 v 20:32 | Karma: 20,35 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Ostatní

René Skoumal

10. listopadu 1982 je počátek konce komunismu - zemřel Leonid Iljič Brežněv

To dopoledne 10. listopadu 1982 si budu pamatovat celý život. Vyběhli jsme vzrušeně z gymnaziálních tříd a svěřovali jsme si tu stěží uvěřitelnou novinu. Zemřel Břežněv !

10.11.2015 v 9:35 | Karma: 18,93 | Přečteno: 999x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Lékař, který nepřestává být nadšencem těch dvou oborů medicíny, které si před lety zvolil. Milovník Bílých Karpat. Člověk, který chce, aby Česká republika byla lepším místem pro život.

Seznam rubrik