Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mým Moravanům

Rád bych se obrátil ty naše občany - a nebylo jich málo - kteří při sčítání lidu vyplnili jako svou národnost - národnost moravskou. Nejsem si ale jistý, jestli mně budou rozumět, možná hovoří nějakým cizím jazykem - moravštinou a česky nerozumí. Čím si jistý ale jsem, že vyvolám jejich ostrou nevoli.  

                        Kde asi Moravané žijí ? Já jsem bohužel za svých padesát života neopustil Brno nikdy více než na několik měsíců, ale všiml jsem si hned za hranicemi Brna - třeba ve Zlíně, natož v jiné zemi (byť třeba jen v zemi Koruny české ) - třeba ve Slezské Ostravě, že lidé se zde často cítí být Čechy. Myslím že v Ostravě nestojí o další hlavní město - Brno jako metropole Moravanů - jím nepřipadá moc atraktivní a co je hlavní - možná si více váží české kultury resp. chápou co česká kultura vlastně je. Bude se to asi tím, že žijí v těsném kontaktu s Poláky a předválečná generace Ostravanů si ještě pamatuje že přihlásit se k “češství” bylo v částečně německém regionu - rozhodnutím mezi demokracií a nacismem.

            “Mí Moravané” mají asi za rodáky či občany stejného národa - rodáka z Hodonína T.G. Masaryka, rodáka z Komňy u Uherského Brodu J.A. Komenského nebo rodáka z Hodslavic Frantšika Palackého. Co Češi  z Čech zatím asi neví, že to jsou občané jiného národa.

            “Mí Moravané”,  co rádi poslouchají hudbu, si ale rádi  poslechnou cizince Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka či Bohuslava Martinů.

            “Mi Moravané” tomu asi nebudou zrovna v mém případě věřit, ale za posledních dvacet let jsem vynechal jen málo koncertů Luboše Holého nebo Martina Hrbáče (známí primáši slováckých horňáckých cimbálek), protože jejich hudbu miluji, ale přesto se cítím být součástí národa Karla Čapka nebo Ferdinanda Peroutky.

            Můj příspěvek není ani tak věnován těm, co bezmyšlenkovitě vyplní kolonu “Moravská národnost” jako spíše představitelům “Moravských politických stran”.

            Jistě jsou přesvědčeni o tom, jak si nevážím Moravy. Není tomu tak. Jsem hrdý na to, že Brno mělo železnici v roce 1836, tedy sedm let po první železnici na světě (tehdy “cizinci” z Prahy jezdili koňmo) a jsem hrdý na to, že Češi a Němci v “Moravském vyrovnání “ v roce 1905 našli lepší způsob soužití, než celé generace po nich. To ovšem bylo dílo všech občanů Moravy, nikoliv jen Moravanů. A abychom nezabíhali jen do historie – jsem hrdý na to, že Brňané se v loňském roce postavili (a to doslova -  stáli mnoho hodin na ulici Cejl v rámci akce „Brno blokuje“ ) – jako téměř jediní v republice neofašistickým sdružením. Čeští neofašisté tehdy chtěli demostrativně procházet částmi Brna s romskou populací, ale demokraté z Brna, jim v tom zabránili.

            Účinnými podporovateli představitelů moravských stran jsou někteří Češi z Čech. Mým druhým domovem je město z nejvíce moravských - Strážnice. Tu a tam k nám “na vesnici” zavítají světoví umělci z Čech. Mnohokrát jsme od nich slyšeli že “koncertují hlavně v Německu, Francii atp., ale nyní jsou rádi, že mohou konečně dát koncert pro nás obyčejné lidi také doma “v Čecháh”. U nás doma ve Strážnici to “v Čecháh” vyznívá zvláště absurdně. Také mě se nelíbilo slovo “Česko”, ale za devět let jsem si na něj musel zvyknout. Poté co někteří Češi z Čech tak dlouho uráželi svým pragocentrismem Slováky, až jsme poloviční republika, tak nevědomky efektivně podporují moravské nacionální politiky.

            “Jedu na Moravu” - tento obrat hlavně Pražáků nevědomky ilustruje ten pocit jakési exotičnosti při cestě do východní poloviny Česka. Jak říkáme my z východní poloviny Česka “pro Pražáky začíná orient za Havlíčkovým Brodem”. Neslyšel jsem Čechy z Moravy při cestě do Českých Budějovic nebo Plzně používat termín “jedu do Čech”. Považujeme za přirozenější a možná i za méně nadřazené používat termín “jedu do Plzně”.

            Taky by mě dost zajímalo, jak pojmenovat ty statisíce Čechů z Moravy, co se odstěhovali do Čech. Je Moravan pracující v Čecháh ještě národnost moravská ? A jestli ano, jak velká je tato národnostní menšina v Čecháh ? Možná ani v Čecháh neví, že podstatná část obyvatel Čech jsou národnostní menšinou.

Představitelům “moravských polických stran”, kteří se snažit vysvětlit Čechům na Moravě, že nejsou Češi, bych rád předal číslo bankovního úctu na podporu sirotkům v africké Ugandě a Rwandě, kterou mám tu čest podporovat malou částkou. Ve Rwandě si také dlouho neuvědomovali, svoji příslušnost ke kmeni Tutsiů nebo Hutuů. Byli rádi, že se zbavili koloniální nadvlády a že mohou žít jako obyvatelé svobodné Rwandy. V jejich případě se ovšem jednalo skutečně o dvě různá etnika hovořící naprosto odlišnými jazyky. (Nicméně Švýcaři take hovoří naprosto odlišnými jazyky). Tedy žili přijatelně jako obyvatelé svobodné Rwandy až do doby, kdy jim začala jistá skupina politiků v rádiu a televizi intenzivně vysvětlovat, že každý druhý patří k jinému etniku. . (Možná si myslíte, že ve Rwandě žijí “primitivové“, ale rádio tam má každá rodina). Tak dlouho jim to v rovníkové Africe vysvětlovali, až občanská válka vedla k mnoha a mnoha sirotkům. Obě země se z toho vzpamatovávají již desetiletí.

Autor: René Skoumal | čtvrtek 3.5.2012 11:39 | karma článku: 13,52 | přečteno: 955x
  • Další články autora

René Skoumal

Novoroční přání z Brna - Přeji všem svým čtenářům do nového roku mnoho odvahy

Máme teď v Brně od podzimu od Jarosva Róny novou sochu - sochu Odvahy. Někteří ji považují za komickou žirafu, jiným se líbí. Foto je na konci tohoto článku. My v Brně máme takový zvyk: nejvíce uctíváme to, co nám nejvíce chybí.

31.12.2015 v 8:57 | Karma: 9,73 | Přečteno: 343x | Diskuse| Ostatní

René Skoumal

Otevřený dopis předsedovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

Vážený pane předsedo vlády, ačkoliv nejsem sociální demokrat, tak Vám chci vyjádřit svou plnou podporu.

7.12.2015 v 12:20 | Karma: 15,85 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Ostatní

René Skoumal

Toto není foto z letošního udělování slavíků. Toto je vzpomínka na Winstona Churchilla.

30.11. 1874 se narodil Winston Churchill. Velký přítel Československa. Člověk pronikavého intelektu a vynikajícího pera - nositel Nobelovy ceny. Člověk s výbornou dobrou genetickou výbavou a neuvěřitelně špatnou životosprávou.

30.11.2015 v 16:46 | Karma: 19,48 | Přečteno: 1487x | Diskuse| Ostatní

René Skoumal

17. listopad 2015 - celý střed Prahy protestuje proti uprchlíkům.

Doc. Martin Konvička, Tomio Okamura, Mgr. Tomáš Vandas, PhDr. Miroslav Sládek. Ti všichni dnes slavili v centru Prahy 17. listopad 1989.

17.11.2015 v 20:32 | Karma: 20,35 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Ostatní

René Skoumal

10. listopadu 1982 je počátek konce komunismu - zemřel Leonid Iljič Brežněv

To dopoledne 10. listopadu 1982 si budu pamatovat celý život. Vyběhli jsme vzrušeně z gymnaziálních tříd a svěřovali jsme si tu stěží uvěřitelnou novinu. Zemřel Břežněv !

10.11.2015 v 9:35 | Karma: 18,93 | Přečteno: 999x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Lékař, který nepřestává být nadšencem těch dvou oborů medicíny, které si před lety zvolil. Milovník Bílých Karpat. Člověk, který chce, aby Česká republika byla lepším místem pro život.

Seznam rubrik